Ny supermaskin till KTH!

På torsdag morgon (27/9) levereras en ny maskin till institutionen för Industriell produktion.

Vid acceptanstest hos leverantören innan leverans. På bilden:Andreas Archenti (KTH), Mikael Hedlind (KTH/Scania) och Anders Ramström (Dynamate)
Publicerad 2012-09-25

På torsdag morgon (27/9) levereras en ny maskin till institutionen för Industriell produktion. Det är en 21-tons femaxlig fleroperationsmaskin, Hermle C50, för skärande bearbetning av avancerade produkter med komplexa geometrier, t ex turbinblad och hypoidkugghjul.

Maskinens robusta uppbyggnad gör den lämplig att användas för skärprover i nya höghållfasta och därmed svårbearbetade material, t ex CGI (compacted graphite iron) och mixade material med kolfiberkomposit för framtidens lätta och starka produkter.

Investeringen uppgår till ca 5.5 miljoner kr.

Leveransen av Hermle-maskinen ingår i den strategiska forskningssatsningen "Initiative for excellence i production research – XPRES " med KTH, Mälardalens högskola och Swerea. Maskinen är ett viktigt steg i utvecklingen av XPRES-lab till Sveriges främsta forskningslab inom produktionsteknik.

På torsdag morgon kommer maskinen kommer föst att lyftas av specialtransportbilen, den fraktats med från södra Tyskland, med stor mobilkran. Sedan kommer den att "puttas" in i labbet på luftkuddar.