Internationell Konferens inom advanced engineering and technology NEWTECH 2013

Publicerad 2013-11-14

Mellan den 27:e oktober och den 30:e oktober var KTH värd för den 3:e årliga internationella konferensen inom advanced engineering and technology, NEWTECH 2013, i det nybyggda Radisson Blu Waterfront Hotel i centrala Stockholm.

Ordförande för detta event, Prof. Mihai Nicolescu, har samordnat insatserna från flera seniorforskare från Institutionen för Industriell Produktion (ITM IIP). Nästan ett hundra välkända och högt rankade vetenskapsmän från hela världen har stöttat konferensen genom att gå med i NEWTECH 2013s vetenskapliga kommitté. Detta har bidragit till att göra NEWTECH 2013 en av de viktigaste och mest vetenskapligt intressanta konferenser inom produktionsvetenskap detta år.

Institutionen för industriell produktions medarbetare organiserade hela eventet internt, utan någon utomstående professionell hjälp. Det var en fjorton månader lång resa som involverade många aktiviteter, från att sätta upp hemsidan, hantera inlämnade artiklar och granskning av dessa, välja och boka konferenslokal, hantera alla bidrag till att organisera programmet. Detta bidrog till att man kunde hålla konferensavgiften väldigt låg för standarden i dessa event: anledningen bakom detta beslut, säger redaktörerna Dr. Andreas Archenti och Dr. Antonio Maffei, var att ge alla möjligheten att kunna anmäla sig och målet uppnåddes. bland de sjuttio artiklar som presenterades, kom mer än hälften från Östeuropa, Afrika och Sydamerika.

Den officiella premiären för konferensen var på söndagen den 27 klockan 19:00, när Stockholms stad, som ytterligare bekräftelse på omfattningen av eventet, erbjöd deltagarana en välkomstdrink och middag på Stadshuset. Gästerna kunde också avnjuta en rundtur i en av Stockholms mest kända byggnader, och därmed känna sig som Nobelpristagare för en kväll.  Det vetenskapliga programmet började måndag den 28 när de två grundtankarna presenterades. Först introducerade talare Dr. Lars-Henrik Jörneving, från en av IIPs största forskningspartner Scania, lastbilstillverknings scenarion.

Den andra huvudtalaren, Prof. Paul Shore från Canfield University, presenterade utmaningarna för tillverkningsindustrin under nästa år och satte stämningen för två hela dagar av produktionsvetenskap.

Tillsammans med deltagare från nästan

alla länder i Europa, var vi också glada

att välkomna kollegor från andra kontinenter

såsom Japan, Korea, Colombia, USA, Algeriet,

Sudan, Förenta Arabemiraten och så vidare…”

NEWTECH 2013 har inte varit en traditionell, akademisk konferens. Industriella bidrag har uppmuntrats mycket och detta ledde till ett industriorienterat sammanträde, med två långa kafferaster med utställningar och demonstrationer från de industriella bidragsgivarna. Den vetenskapliga fokusen låg inte på enbart spjutspetsforskning, utan också på spridning av toppmodern ingenjörskonst och teknologi. Tillsammans med artikelpresentation, har gästerna också erbjudits tre föredrag i produktionsvetenskap från högt rankade talare; Prof. Gualtiero Fantoni från Pisa i Italien har hållit ett föredrag om gripdonsteknik, och prof. Torsten Kjellberg från KTH har presenterat den senaste utvecklingen inom virtuell tillverkning.

Dr. Lorenzo Daghini chefen för organisationskommittén, sammanfattar den internationella dimensionen av NEWTECH 2013 följande: ” Vi mottog 135 artiklar från runt 30 olika länder. Efter granskningsprocessen hade vi runt 70 artiklar från hela världen; tillsammans med deltagare från nästan alla länder i Europa, var vi också glada att välkomna kollegor från andra kontinenter såsom Japan, Korea, Colombia, USA, Algeriet, Sudan, Förenta Arabemiraten och så vidare…”

Nästa konferens, NEWTECH 2015, kommer att hållas i den polska staden Wroclaw. Tillkännagivandet gavs i enastående form av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien IVA under middagen, av deltagare som ska leda organisationen. Förutom gourmémiddagen, har gästerna avnjutit en lätt introduktion till historien om IVA, ett av de äldsta ingenjörssamfunden i Europa, och framför allt en prestation av Gustaf Sjökvists Kammarkör som har blivit hyllad med en stående ovation och en stor applåd från alla deltagare.

Slutligen har konferensbidragen samlats in och tryckts i två böcker som behandlar alla huvudämnen inom produktionsvetenskap. Den elektroniska upplagan finns tillgänglig på KTH Diva.

Senast ändrad: 2013-11-14