Additiv Tillverkning (AM)

Aktiviteter inom Additiv tillverkning (förkortning AM från engelskans Additive Manufacturing) har påbörjats relativt nyligen på KTH som ett resultat av ansträngningar och initiativ vid MMS-enheten, från 2016 och framåt. För att etablera och stärka forskning på detta område, tillkom en ny biträdande professor i IIP-staben från februari 2019. AM-teamet arbetar nära med institutionen för Materialvetenskap (MSE), institutionen för Maskinkonstruktion (MMK) och institutionen för Hållfasthetslära som alla är medlemmar i AM-initiativet vid KTH. Samarbetets syfte är att utveckla AM-kurser, handleda examensarbeten, synkronisera forskningsverksamheten och utveckla infrastruktur för AM-forsknings vid KTH.

AM-teamet arbetar tillsammans med dessa medlemmar på ett projekt vid namn turn2AM (ett nytt ämne varje år) för att se effekterna av AM-tekniker på metalldelskvaliteter gjorda av superlegeringar. MMS har också samarbetat med Siemens och Sandvik för att utveckla processer för högpresterande superlegeringar med hjälp av EBM. AM-teamet undersöker också möjligheten att utveckla formminneslegeringar med AM för biomedicinska tillämpningar, i ett samarbete med Karolinska institutet. Dessutom styr MMS för närvarande olika industriella AM-projekt genom avhandlingar för Postnord, Sandvik, Atlas Copco och Erikson.

KTH utvecklar aktivt ett antal projekt på ämnet AM. Projekten är följande:

• Near-net shaped manufacturing of superalloy components by EBM AM Process (en pågående doktorandstudie),
  • Hybrid Additive Manufacturing of high-performance alloys (en pågående doktorandstudie),
  • Design, optimering och tillverkning av högeffektiva 3D-tryckta värmeväxlare (ett projekt från Institutionen för Energiteknik).

Utmaningar som AM-forskningen i dagsläget behandlar inkluderar följande:

1. Hög kostnad och ett begränsat urval av material för AM-bearbetning
  2. AM-produktionens låga hastighet
  3. Bildning av defekter såsom porositet och sprickor i AM;
  4. AM-maskiner är vanligtvis utformade för att endast bearbeta material med en viss kvalitetsnivå
  5. Otillfredsställande materialprestanda på grund av dåliga behandlingsparametrar eller suboptimal materialdesign
  6. Otillfredsställande geometriska form- och ytegenskaper efter AM
  7. Okänt värde och påverkan av behandlingsparametrar